img
img
Türkiye’de Kırmızı Et ve Süt Fiyatlarının Zaman Serisi Analizi ile Tahmini   
Yazarlar (4)
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet KÜÇÜKOFLAZ Dr. Öğr. Üyesi Mehmet KÜÇÜKOFLAZ
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Elif Çelik Gürbulak
Türkiye
Aytaç Akçay
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Savaş Sarıözkan
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Zaman serisi analizi, ekonometride geleceğe yönelik tahminleme yapmada sıkça kullanılan bir istatistik analiz yöntemdir. Bu çalışmada, Türkiye’de 2010-2018 yıllarına ait kırmızı et ve süt üretici fiyatları zaman serisi analizi ile çözümlenerek, aynı ürünlerin fiyatlarının 2019-2021 yılları için tahmin edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma materyalini; Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) ve Ulusal Süt Konseyi (USK)’nden elde edilen 2010-2018 yıllarına ait resmi kırmızı et ve süt üretici fiyatları oluşturmuştur. Bu veriler yardımıyla 2019-2021 yılları için kırmızı et fiyatları ARIMA (1.1.0) modeli ve süt fiyatları ARIMA (2.1.2) modeli kullanılarak tahmin edilmiştir. Çalışma sonucunda, 2021 yılı sonunda kırmızı et fiyatlarının (karkas) dogrusal artış ile ortalama 31,4 TL/kg, süt fiyatlarının ise 1,96 TL/lt olacağı tahmin edilmiştir. Sonuç olarak, zaman serisi analizinin geleceğe yönelik olarak hayvansal ürün fiyatlarının tahmininde kullanılabileceği ancak devamlı olarak güncellenmesi gerektiği ve hem üretici hem de tüketicilerin geleceğe yönelik yapacağı planlamalarda yol gösterici olabileceği kanısına varılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Veteriner Hekimler Dernegi Dergisi
Dergi ISSN 0377-6395
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 06-2019
Doi Numarası 10.33188/vetheder.534469
Makale Linki http://dx.doi.org/10.33188/vetheder.534469
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 6
Türkiye’de Kırmızı Et ve Süt Fiyatlarının Zaman Serisi Analizi ile Tahmini

Paylaş