Yazarlar |
Savaş Sarıözkan
Erciyes Üniversitesi, Türkiye |
Aytaç Akçay
Türkiye |
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet KÜÇÜKOFLAZ
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Güven Güngör
Türkiye |
Özet |
Bu çalışmada, Türkiye’de pandemi öncesi ve pandemi dönemindeki hayvansal ürün (et, süt, yumurta) ve yem fiyatlarındaki değişimlerin sektörel bazda araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma materyalini resmi kurumlardan ve üretici birliklerinden pandemi öncesi (Aralık 2019-Şubat 2020) ve pandemi sırasında (Mart-Mayıs 2020) elde edilen hayvansal ürün (sığır eti, kuzu eti, kanatlı eti, yumurta ve süt) ve yem fiyatları oluşturmuştur. İncelenen hayvansal ürünlerin fiyatları açısından değerlendirme yapıldığında, pandemi döneminde tüm ürünlerde farklı oranlarda artış yaşanmıştır (%1,82-11,57). Pandemi öncesi ve sırasında sığır eti ve piliç eti üretici fiyatları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunurken (P<0,05), kuzu eti ve yumurta fiyatlarındaki değişiklikler istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Diğer taraftan, girdi maliyetleri yönünden yaşanan değişiklikleri göstermesi bakımından yem fiyatları da incelenmiş ve %9,71-12,57 oranında arttığı tespit edilmiştir. Üreticilerin en önemli girdisi olan yemin pandemi döneminde özellikle kanatlı sektöründe önemli düzeyde artış (P<0,05) gösterdiği belirlenmiştir. Pandemi sırasında hayvansal ürün/yem paritesindeki en fazla azalma -%10,28 ile yumurta sektöründe yaşanmıştır. Sonuç olarak, pandemi döneminde hayvansal ürün fiyatları artmış ancak girdi fiyatlarında artış daha fazla olmuştur. Ayrıca üreticilerin pandemi döneminde başta yumurta tavukçuluğu olmak üzere ürün/yem paritesi değerlerine göre daha düşük karlılıkla çalışmak zorunda kaldıkları belirlenmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Veterinary Journal of Ankara University |
Dergi ISSN | 1300-0861 |
Dergi Tarandığı Indeksler | SCI-Expanded |
Dergi Grubu | Q4 |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 09-2021 |
Cilt No | 68 |
Sayı | 4 |
Sayfalar | 6 / |
Doi Numarası | 10.33988/auvfd.774657 |
Makale Linki | http://dx.doi.org/10.33988/auvfd.774657 |
Atıf Sayıları | |
TRDizin | 1 |