MUHASEBE MESLEK MENSUBU ADAYLARI VE ETİK İKİLEM
Doç. Dr. Mehmet Emin KARABAYIR
Doç. Dr. Seyhan ÖZTÜRK
Sevgi Cengiz
Meslek etiği ile ilgili ortaya çıkan sorunların başında "etik ikilem" gelmektedir. Etikikilem genellikle bir olayın çözümünde bireylerin içine düştükleri kararsızlıktankaynaklanmaktadır. İş hayatında, özellikle muhasebe meslek mensuplarının, bu türikilemler yaşaması kaçınılmazdır.Bu çalışmanın amacı da; Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik (SMMM) stajyerlerinin,“Meslek mensupları neden etik dışı davranışa yönelirler? Onları etik dışı davranışa itenfaktörler nelerdir? Etik dışı davranış gerçekleşmese bile bir önceki aşamada yaşananetik ikilemin nedenleri neler olabilir?” gibi sorular çerçevesinde meslek etiğineyaklaşımlarını tespit etmektir. Çalışmada demografik sorular yanında, etik ikilemle ilgiliyargılar şeklinde hazırlanan anket çalışmasını meslek mensubu adaylarının bizzatdoldurmaları sağlanarak veri toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 20 istatistik paketprogramı ile değerlendirilmiştir. Sonuçta aday muhasebecilerin önemli bir kısmının etikikilem yaşadığı, buna karşılık etik kuralları iyi bildiği ve etik kurallara uygun davrandığıgörülmüştür. Benzer şekilde, adayların sorunların çözümünde etik olanıgerçekleştirdikleri elde edilen sonuçlar arasındadır.
Dergi Adı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi
Basım Tarihi 04-2018