Entelektüel Sermaye – Firma Değeri İlişkisi: Borsa İstanbul’da Ampirik Bir Analiz
Abdulkadir Barut
Harran Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Mehmet Emin KARABAYIR
Mustafa Torusdağ
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
İşletmelerin en temel hedeflerinden birisi firma değerini maksimize etmektir. Böylece işletmelerbir taraftan paydaşlarının refahını artırırken, diğer taraftan da daha fazla yatırımcının ilgi alanınagirebilirler. Firma değerinin belirlenmesi ise belirli yöntem ve teknikler gerektirir. Bilgi tabanlıekonomilerde, firma değerini belirlemek için kullanılan geleneksel yöntemlerin yanındaentelektüel sermayenin de dikkate alınması elzemdir. Entelektüel sermaye, işletmelere rekabetavantajı sağlayacak ve firma değerini üst seviyelere çıkarabilecek en önemli kaynaklardanbirisidir. Bu çalışma da entelektüel sermayenin firma değeri üzerindeki etkisini incelemek amacıile yapılmıştır. Çalışmada Borsa İstanbul’da (BİST) faaliyet gösteren 115 firmanın 2010-2016dönemi verileri Panel Eşbütünleşme Analizi ile incelenmiştir. Yapılan analizler sonucundaentelektüel sermayenin firma değeri üzerindeki etkisinin literatürle uyumlu bir şekilde pozitifolduğu, yani entelektüel sermayede meydana gelen artışın firma değerini de artırdığı tespitedilmiştir.
Dergi Adı Çankırı Karatekin Üniversitesi İİBF Dergisi
Basım Tarihi 06-2019