MUHASEBE MESLEK MENSUBU ADAYLARININ UFRS FARKINDALIĞI
Doç. Dr. Seyhan ÖZTÜRK
Emrah Ertugay
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma, Türkiye’de faaliyet gösteren ve staj dönemini tamamlamış olan Serbest Muhasebeci MaliMüşavirlik (SMMM) stajyerlerinin Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) hakkındakigörüşlerini ve UFRS farkındalıklarını ölçmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Türkiye’nin çeşitli illerindenSMMM sınavlarına girmek için İstanbul ve Ankara illerine gelen adaylara yüz yüze ve çeşitliSMMM odalarına gönderilen anketlerin cevaplanması suretiyle toplamda 389 stajyer meslek mensubunaanket uygulanmış ve sonuçlar SPSS 20 Programı ile analiz edilmiştir. Hipotezlerin test edilmesiiçin anketlerden elde edilen verilere Kruskal Wallis – H testi uygulanmış ve ayrıca gruplar arasındakianlamlı farkların kaynağının bulunabilmesi amacıyla parametrik olmayan testlerden Mann WhitneyU testi yapılmıştır.Sonuçta SMMM adaylarının genel olarak UFRS hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıkları ve güncelgelişmeleri takip etmedikleri tespit edilmiştir. Ayrıca UFRS’nin meslek yükünü azaltacağı görüşünekatılmadıkları görülmüştür. Bunun yanında, UFRS’nin muhasebenin ortak dili olduğunu, karşılaştırılabilirliğive standartlaşmayı sağlayacağını, üretilen finansal bilgilerin kalitesini artıracağını, finansalraporlamaya güveni artıracağını ve iç kontrolü ve bağımsız denetimi kolaylaştıracağını düşündüklerigörülmüştür.
Dergi Adı Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi
Basım Tarihi 05-2019