TÜRKİYE’DEKİ BELEDİYELERDE SOSYAL BÜTÇE UYGULAMALARI: İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖRNEĞİ
Rükan Kutlu Korlu
İzmir Demokrasi Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Fatih ASLANTAŞ
Bir ülkede sosyal politikalar, kısaca dezavantajlı kesimlerin refah seviyesini yükseltmek için bütçe yolu ile yapılan iyileştirici müdahalelerdir. Uygulanan sosyal politikalar kapsamındaki faaliyetler, sosyal bütçe olarak adlandırılabilir ve bu politikalar merkezi ve yerel yönetimler tarafından gerçekleştirilmektedir. Yerel yönetimlerin hizmet verdikleri bölgeye daha yakın olmaları sosyal hizmet uygulamalarının daha başarılı olmasında yardımcıdır. Bu yüzden sosyal harcamalar genellikle daha yoğun bir şekilde yerel yönetimler tarafından yapılmaktadır. Bu çalışmada sosyal hizmetler kapsamında sosyal bütçe uygulamaları irdelenmiştir. İlk olarak sosyal belediyecilik ele alınarak belediyelerde sosyal bütçe ve sosyal harcama kavramlarının öneminden bahsedilmiş daha sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2017-2021 yılları faaliyet raporları üzerinden harcama yönü ile sosyal bütçeleme faaliyetleri ele alınarak değerlendirmelerde bulunulmuştur. Bu değerlendirme sonucunda kısaca, ilgili yıllarda sosyal bütçe harcamalarının arttığı, 2020 sonrası dönemde çeşitlendiği, görülmüştür.
Dergi Adı VERGİ RAPORU
Basım Tarihi 01-2023