XVII. Yüzyıl Avarız Kayıtlarına Göre Kütahya Sancağı Eğrigöz (Emet) ve Dağardı Kazaları
Prof. Dr. Meltem AYDIN
Osmanlı Devleti’nde XV. ve XVI. yüzyıllarda malî yapıyı ve vergi gelirlerini tespit etmek amacına yönelik tutulantahrir defterleri, Osmanlı demografi çalışmalarına da katkı sağlayan en önemli kaynaklar arasındadır. Bu kayıtlardanhareketle Osmanlı Devleti sınırları içerisinde yaşayan nüfusu tespit etmeye yönelik çalışmalar yürütülmüştür. Tımarsisteminin çökmesi ile klasik tahrirler önemini yitirmiş, bunların yerini avarız vergisi mükelleflerinin tespitininyapıldığı sayımlar almıştır. Avarız defterlerine göre Kütahya sancağı Eğrigöz ve Dağardı kazalarına bağlı yerleşimyerleri ile buralarda yaşayan vergi yükümlüsü nüfusun tespit edilmesinin amaçlandığı bu çalışmada, 1646 ve 1675tarihli Kütahya sancağı avarız defterlerinin transkript edilmesi ve elde edilen verilerin analizine dayalı dokümanincelemesi ve değerlendirilmesi yöntemi uygulanmıştır. Bu defterlerden mahalle, köy ve kasabaların isimleri veburalarda yaşayan vergi yükümlüsü nüfus tespit edilerek, Kütahya sancağında bulunan diğer kazalarla karşılaştırmasıyapılmıştır.
Dergi Adı Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCO HOST-SOBİAD-ASOS-ULAKBİM