Bir İnekte arşılaşılan Özefagusa Ait Stenoz ve Ruptur Olgusunun Klinik Radyolojik ve Nekroskopik Değerlendirilmesi
Kılıç Engin
Atalan Gültekin
Chan Mete
Erdoğan Hidayet Metin
Çitil Mehmet
Bu raporda Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları ve Cerrahi Klinikleri'ne getirilen 4 yaşlı Montofon melezi bir sığırda karşılaşılan özefagusa ait stenoz ve ruptur olgusunun klinik, radyolojik ve nekroskobik değerlendirilmesi yapılmıştır. Klinik muayenede anoreksi, kronik ruminal timpani saptandı. Koruyucu amaçla mıknatıs yutturulmaya çalışıldı ancak mıknatısın pars torakaliste takılıp kaldığı anlaşıldı. Bunun üzerine sondayla yapılan zorlamayla mıknatıs mideye itildi. Baryum sülfat solüsyonunun içirilmesiyle alınan kontrast radyografide, özefagusun toraks girişi düzeyinde stenoz ve ruptur saptandı. Nekroskobik olarak özefagus periferinde, özefagus lumenine fistülize olan bir apse saptandı. Özefagus lumeninin daraldığı ve bir kaç noktada yırtıldığı belirlendi. Özefagus duvarını dıştan saran yoğun ödem oluşumu gözlendi.
sığır,yemek borusu,rüptür (Veterinerlik),klinik görünüm,radyografi,ödem,daralma
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale