Erkek Buzağılarda Umbilikal Lezyonların Umbilikal Hernia Urakus Fistülü Omfalofilebitis ve Omfaloarteritis Operatif Sağaltımı için Yeni Bir Teknik
Özaydı İsa
Kılıç Engin
Özba Burhan
Cihan Mete
Hernia umbilikalis, urakus fistülü, omfaloflebitis ve omfaloarteritis problemi bulunan 18 erkek buzağı çalışma kapsamına alındı. Xylaz'ine HC1 sedasyonunu izleyerek göbek bölgesi operasyon için hazırlandı ve Lidocain HCI ile ensizyon hattında lokal infiltrasyon anestezisi oluşturuldu. Göbeğin kranial yarımında, yarım daire şeklinde bir deri ensizyonu yapıldı. Alttaki dokular küt bir şekilde diseke edilerek karın boşluğuna ulaşıldı. Lezyon için gerekli girişimler yapıldıktan sonra kaslardaki açıklık ipek iplik kullanılarak horizontal Mattress veya Halsted dikiş teknikleriyle, deri altı dokular kroma katgutle ve basit ayrı dikişlerle, deri ise poly-glactin 910 kullanılarak sürekli intradermal dikişle kapatıldı. Postoperatif olarak 5 gün süreyle parenteral antibiyotik uygulamaları yapıldı. Hastaların postoperatif kontrollerinde herhangi bir komplikasyonla karşılaşılmadı. Böylece, erkek buzağılarda idrar infiltrasyonlanna bağlı yara problemleri ile operasyona bağlı prepusyal sorunlar giderilerek uygulanan tekniğin önemli avantajlar sağladığı sonucuna varıldı.
buzağı,teknikler,lezyon,cerrahi işlemler,umbilikal fıtık,operatif sağaltım,erkek hayvanlar,boğa
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniv Vet Fak Derg