İki Buzağıda Karşılaşılan Ektopik Böbrek Olgusu
Beytut Enver
Cihan Mete
Ermutlu Celal Şahin
Bu olgu sunumu ile iki buzağıda karşılaşılan ektopik böbrek olgularının klinik, histopatolojik bulguları ve operatif sağaltım sonuçlarının sunulması amaçlandı. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi kliniğine getirilen buzağılardan ilkini kuyruk kısalığı ve arcus ischiadicus düzeyinde bir kitle bulunan Montafon ırkı, bir günlük dişi bir buzağı oluşturdu. Diğer olguyu ise perineal bölgede bir şişkinlik bulunan simental ırkı, dişi bir aylık bir buzağı oluşturdu. Her iki olguda da kitleler total olarak ekstirpe edildi ve histopatolojik olarak ektopik böbrek tanısı konuldu. İlk olgunun bir hafta sonra öldüğü diğer olgunun ise postoperatif 6. ayında sorunsuz bir şekilde yaşamına devam ettiği tespit edildi. Sonuç olarak yapılan literatür taramalarında ektopik böbrek olgularının perineal bölgede lokalize olduğuna dair kayıt bulunmamıştır. Bu yönüyle bakıldığında orijinal olarak görülen olguların literatüre katkı sağlayacağı söylenebilir.
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Poster Olarak Sergilenen Tebliğ (Ulusal Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Ulusal Kongre/Sempozyum
Bildiri Dili Türkçe