Determination of Some Acute Phase Proteins, Biochemical Parameters and Oxidative Stress in Sheep with Naturally Infected Sheeppox Virus
Prof. Dr. Kadir BOZUKLUHAN
Prof. Dr. Oğuz MERHAN
Halil Ibrahim Gökçe
Prof. Dr. Metin ÖĞÜN
Prof. Dr. Emine ATAKİŞİ
Şemistan Kızıltepe
Gürbüz Gökçe
Çalışma poksvirüs ile doğal enfekte koyunlarda, oksidatif stres ve akut faz cevabı belirlemek amacıyla yapıldı. Çalışmada 20 adet çiçek hastalığı ile enfekte ve 10 adet klinik olarak sağlıklı koyun kullanıldı. Hayvanlarda alkalen fosfataz (ALP), aspartat aminotransferaz (AST) aktivitesi, haptoglobin, seruloplazmin, üre, kreatinin, albümin, demir (Fe), malondialdehit (MDA) ve redükte glutatyon (GSH) konsantrasyonları belirlendi. Çalışmada, poksvirus ile enfekte koyunlar ile kontrol grubundaki hayvanlar karşılaştırıldığında haptoglobin, seruloplazmin, üre, kreatinin, MDA değerleri ile ALP ve AST aktivitelerinin yükseldiği, albümin, Fe ve GSH konsantrasyonunun ise kontrol grubuna göre düştüğü belirlendi. Bu çalışmada poksvirus ile enfekte koyunlarda akut faz yanıtın oluştuğu ve oksidatif stresin geliştiği kanısına varıldı.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI