Chia Tohumu ve Probiyotik/ Enzim İlavesinin Ayrı ve Kombine Olarak Tuj Koyunları Rasyonlarında Kullanımının Performans, Rumen ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi
Doç. Dr. Mükremin ÖLMEZ
Kanber Kara
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Özlem KARADAĞOĞLU
Prof. Dr. Tarkan ŞAHİN
İdil Şerbetçi
Prof. Dr. Metin ÖĞÜN
Chia (Salvia hispanica L.) tohumları, çiftlik hayvanlarının performansını ve üretkenliğini artırabilecek antioksidan özelliğindedir. Probiyotikler ise hayvan sağlığı ve büyüme performansı üzerinde farmasötik ve/veya metabolik etkilere sahip olabilecek yem katkı maddeleridir. Etki tarzlarındaki farklılıklar nedeni ile, chia tohumu, probiyotik ve enzim karmasının birlikte kullanılmalarının ruminant hayvanlarda performans, kan ve rumen parametreleri üzerinde ilave etkilerin görülmesine neden olacağı düşünülmektedir. Bu amaçla, çalışmada Tuj koyunları (n=20; 1,5 yaşında; ortalama 40,5 kg) her birinde 5 hayvan bulunacak şekilde 1 kontrol ve 3 deneme grubuna ayrılmıştır. Çalışmada kontrol rasyonunun yanı sıra %2,5 chia tohumu (CT), 1g/kg probiyotik enzim karışımı (P+E) ve %2,5 CT + 1g/kg P+E ilavesi yapılmıştır. Koyunlar 7 gün adaptasyon ve 14 gün deneme süresi olacak şekilde toplam 21 gün beslenmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki, Tuj koyunlarının rasyonlarına CT ve/veya P+E ilavesinin besi performansı üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur (P>0,05). Rumen toplam uçucu yağ (tVFA) asitleri konsantrasyonu kontrol grubuna göre artarken (P<0,05), rumen pH’sı etkilenmemiştir (P>0,05). Serum esterleşmemiş yağ asitleri, betahidroksibütrikasit, nitrik oksit ve kalsiyum değerleri katkı maddesi ilavesi yapılan deneme gruplarında kontrol grubuna göre farklılık gösterirken (P<0,05), serum malondialdehit, fosfor, total protein ve glikoz konsantrasyonları üzerine herhangi bir etkisi olmamıştır (P>0,05).
Chia,Tuj koyunu,Probiyotik,Performans,Rumen Parametreleri,Kan Parametreleri
Dergi Adı Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (Online)
Basım Tarihi 12-2022