Gürcü Keçilerinde Metabolik Profilin Beslenme Dönemlerine Göre Karşılaştırılması
Doç. Dr. Mükremin ÖLMEZ
Doç. Dr. Enes AKYÜZ
Prof. Dr. Metin ÖĞÜN
Prof. Dr. Tarkan ŞAHİN
Doç. Dr. Mustafa MAKAV
Mehmet Akif Yörük
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Gürbüz GÖKCE
Dr. Öğr. Üyesi Buket BOĞA KURU
Çalışmada Gürcü keçisinin yöresel şartlarda beslenme dönemlerindeki metabolik profilinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi uygulama çiftliğinde barındırılan 30 adet Gürcü keçisi kullanıldı. Hayvanlar çayır-mera beslemesi döneminde doğal çayır ve merada otlatılarak, mera dönemi öncesi ve sonrasında ise otlatıldığı alan biçilerek kurutulan çayır-mera otlarıyla beslendi. Keçilerden çayır-mera öncesi, çayır-mera dönemi ve çayır-mera sonrası besleme dönemlerinde kanlar alınarak bazı metabolik parametreler ölçüldü. Elde edilen analiz sonuçlarında esterleşmemiş yağ asidi (NEFA), β-hidroksi bütirik asit (BHBA), total kolesterol ve üre değerlerinde beslenme dönemleri arasındaki farklılıklar önemli bulundu (P<0.01). Albumin ve globulin değerlerinde ise önemli bir farklılık gözlenmedi (P>0.05). Çalışma sonunda beslenme şartlarına bağlı olarak Gürcü keçisinin metabolik profilinde değişiklikler meydana gelebileceği ve elde edilen verilerin ırk için referans olarak kullanılabileceği sonucuna varıldı.
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi