The Effect of Various Concentrated Feed Mixtures on Certain Blood Parameters in Tuj Lambs
Dilek Aksu Elmalı
Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Metin ÖĞÜN
Prof. Dr. Oğuz MERHAN
İsmail Kaya
Bu çalışma, tuj kuzularının konsantre yemlerinde kullanılan farklı protein kaynaklarının 1, 30, 60 ve 90 günlük besi sürelerinde bazı kan metabolitleri üzerine etkisini belirlemek amacı ile yapıldı. Denemede, 3-3.5 aylık yaşta, ortalama 19.5 kg canlı ağırlıkta, 24 baş Tuj ırkı erkek kuzu kullanıldı. Rasgele seçilen ve 6 baş kuzu içeren 4 ayrı deneme grubu oluşturuldu. Her bir hayvan bireysel kafeslere konuldu. Gruplara farklı protein kaynakları içeren konsantre yem karmaları hazırlandı. Kaba yem olarak çayır kuru otu kullanıldı. Sabah yemlemesinden sonra vena jugularis’ten 1, 30, 60 ve 90. gün kan örnekleri alındı. Dört farklı bitkisel protein kaynağı içeren değişik konsantre yemlerle beslenen gruplarda 1, 30, 60, 90. günlerde alınan plazma örneklerinde yapılan analizlerde dönemlerin ve farklı protein kaynaklarının kan plazma parametreleri üzerine etkisi incelendi. Farklı protein kaynaklarıyla yapılan çalışmada bazı kan parametrelerinde farklılık saptansa da parametrelerin düzeylerinin normal sınırlarda olduğu, beslenmenin bazı kan parametreleri üzerine etkisi olabileceği saptandı. Bu araştırma sonucunda, rasyonlarda protein kaynağı olarak mısır gluten unu, pamuk tohumu küspesi, soya küspesi ya da ayçiçeği küspesi kullanılmasının bazı kan parametreleri üzerine olumsuz etkisinin olmadığı kanısına varıldı.
kan kimyası,soya küspesi,pamuk tohumu küspesi,yem formulasyonu,konsantreler,Tuj,mısır glüteni,kuzu beslenmesi,kuzu,koyun,bitkisel protein,yemler,protein kaynakları,ayçiçeği küspesi
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı YYU veteriner Fakültesi Dergisi