img
Evaluation of the quality characteristics of fermented sausages and sausage like products sold in Kars   
Yazarlar
Prof. Dr. Çiğdem SEZER Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Aksem AKSOY Doç. Dr. Aksem AKSOY
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Özgür ÇELEBİ Prof. Dr. Özgür ÇELEBİ
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Turgay DEPREM Prof. Dr. Turgay DEPREM
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Metin ÖĞÜN Prof. Dr. Metin ÖĞÜN
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Nebahat BİLGE Prof. Dr. Nebahat BİLGE
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Abamüslüm Güven
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Özet
Amaç: Bu çalışmada Kars ilinde yerel kasapların geleneksel yöntemle ürettikleri fermente sucuklar ile marketlerden temin edilen sucuk ve sucuk benzeri ürünlerin mikrobiyolojik, fizikokimyasal ve histolojik kalitelerinin belirlemesi amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Fermente sucuk (n: 30) ve ısıl işlem görmüş sucuk benzeri ürün (n: 10) olmak üzere farklı firmalara ait tüm örnekler, şehir merkezindeki kasap ve marketlerden aynı gün içerisinde temin edildi. Mikrobiyolojik kriterler petri plak yöntemi ile histolojik kalite Crossman triple boya ve hematoxylin-eosin boya yöntemi ile fizikokimyasal kriterler ise gravimetrik ve spektrofotometrik yöntemler ile analiz edildi.Bulgular: Biri ısıl işlem görmüş sucuk diğeri fermente sucuk olmak üzere 2 örnekte Escherichia coli belirlendi. Örneklerde Clostridium perfringens ve E. coli O157:H7 identifiye edilmedi. Fermente sucukların 4 tanesinde (%10) Listeria monocytogenes, 2 tanesinde ise (%5) Salmonella spp identifiye edildi. Örneklerin nitrat ve nitrit seviyeleri sırasıyla 14.88-943.71 mg/kg ve 0.46-378.16 mg/kg olarak belirlendi. Örneklerin 13 tanesinde (%32.5) epitel doku, 11 örnekte (%27.5) çoğunluğu serö-muköz karakterde bez epiteline rastlandı. Örneklerin 5 adedinde (%12.5) düz kas dokusu ile kıkırdak ve kemik dokusu belirlendi.Öneri: Analiz edilen örneklerin tamamının standartların belirttiği özellikleri taşımadığı tespit edilmiştir. Bu sonuç üretimin ve üretim sonrası denetimlerin çok önemli olduğunu göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Eurasian J Vet Sci.
Dergi Tarandığı Indeksler Pubmed
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 03-2013
Cilt No 29
Sayı 3
Sayfalar 143 / 149
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 5

Paylaş