Comparison of oxidative/nitrosative stress, leptin and progesterone concentrations in pregnant and non-pregnant Abaza goats synchronized with Controlled Internal Drug Release application
Doç. Dr. Mushap KURU
Prof. Dr. Metin ÖĞÜN
Recai Kulaksız
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Abdulsamed KÜKÜRT
Prof. Dr. Hasan ORAL
Bu çalışmanın amacı üreme sezonunda controlled internal drug release (CIDR) ile senkronizyon sonrasında gebe ve gebe olmayan Abaza keçilerinde oksidatif/nitrosatif stres, leptin ve progesteron konsantrasyonlarının belirlenmesidir. Bu amaçla, klinik olarak sağlıklı 2-4 yaşlı 40 Abaza keçisine 0. gün CIDR intravaginal olarak yerleştirildi ve 9. gün equine chorionic gonadotropin ile prostaglandin F2α enjekte edildi. CIDR 11. gün çıkarıldı. Uygulama sonrasında östrus takibi yapılarak keçiler fertil tekeler ile çiftleştirildi. Senkronizasyona başlamadan 8 gün önce, 0. gün, 11. gün ve çiftleşme günü kan alındı. Çiftleşmeden sonraki 30. gün transrektal ultrasonografi ile gebelik muayenesi yapıldı. Biyokimyasal ölçümler için 40 keçiden (30 gebe + 10 gebe olmayan) elde edilen kan serumu kullanıldı. Gebe olan keçilerle gebe olmayan keçiler karşılaştırıldığında malondialdehid (MDA), nitrik oksit (NO), total oksidan kapasite (TOC), total antioksidan kapasite (TAC) ve endotelyal NO sentaz (eNOS) aktiviteleri anlamlı olarak yüksek bulundu (P<0.05). eNOS aktivitesi ve TOC konsantrasyonları gebe olan keçilerde gebe olmayan keçilere göre 11. günde anlamlı olarak daha yüksekti (P<0.001). Serum P4 konsantrasyonu gebe olan grupta 11. günde arttı ve tüm gruplarda çiftleşme günü -8, 0. ve 11. günlere göre azaldı (P<0.001). Sonuç olarak, CIDR uygulaması Abaza keçilerinde oksidatif ve nitrozatif stresi arttırdığı tespit edildi.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi