Öğretmen Adaylarının Çözünürlük Konusuna Yönelik Alternatif Kavramlarının Belirlenmesi
Doç. Dr. Arzu KİRMAN BİLGİN
Sibel Er Nas
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Hava İpek Akbulut
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı fen bilgisi öğretmen adaylarının çözünürlükkonusundaki alternatif kavramlarını tespit etmektir. Bu çalışmada alan taraması(survey) yöntemi kullanılmıştır. Çalışma KTÜ Fatih Eğitim Fakültesinde öğrenimgören 134 öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Bu çalışmada veri toplama aracı olarakbir açık uçlu sorudan yararlanılmıştır. Açık uçlu soruda öğretmen adaylarına Farklımaddelerin farklı çözücülerdeki çözünürlüğü ile ilgili şiir, hikâye veya çizimlerinherhangi birinden yararlanarak konu hakkında bildiklerinizi bize nasıl yansıtırsınız?sorusu yönetilmiştir. Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının 16sı şiir, 28i hikâyeve 90ı ise çizimi tercih ederek bilgilerini yansıtmak istemiştir. Çalışma sonucundaöğretmen adaylarının çözünme kavramı yerine erime - çözünüp bitme - yok olmakaybolmahapsolma - etkisiz hale getirme gibi alternatif kavramları kullandıklarıtespit edilmiştir.
Dergi Adı Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 01-2014