The effect of L Carnitine injection at prepartum period on the plasma IgG level and Gamma Glutamyltransferase GGT activity in cows and calves
Prof. Dr. Cihan KAÇAR
Mehmet Çitil
Prof. Dr. Mahmut KARAPEHLİVAN
Prof. Dr. Savaş YILDIZ
Prof. Dr. Metin ÖĞÜN
Hidayet Metin Erdoğan
Bu çalışmada, gebeliğin son üç haftasında ve doğumda L-carnitine uygulanan inekler ve bunların buzağılarında plazma IgG ve GGT seviyesi araştırıldı. Çalışma 20 adet inek ve bunların buzağılarında yapıldı. Hayvanlar iki eşit gruba ayrıldı. L-carnitine uygulanan ineklere, gebeliğin son üç haftasından doğuma kadar birer hafta aralıklarla ve doğumun gerçekleştiği gün (0. gün) 1 g/hayvan/gün dozunda Lcarnitine subkutan yolla uygulandı. Kontrol grubundaki ineklere ise subkutan yolla placebo uygulandı. Bütün inekler ve yeni doğan buzağılardan doğumdan sonraki 1 ve 3. günlerde kan alındı. Alınan kanlarda IgG, total protein, albumin ve GGT seviyelerine bakıldı. İki gruptaki ineklerde benzer sonuçlar bulundu. Lcarnitine uygulanan ineklerin buzağılarında 1 ve 3. günlerdeki GGT oranının kontrol grubu buzağılarına göre yüksek olduğu tespit edildi. IgG seviyesinin 1. günde kontrol grubu buzağılarda, 3. günde ise Lcarnitine uygulanan ineklerin buzağılarında daha yüksek olduğu görüldü. Sonuç olarak gebe ineklerde Lcarnitine uygulamalarının ne ineklerde ne de bu ineklerin yeni doğan buzağılarında IgG, GGT, total protein ve albumin parametrelerinde önemli bir değişikliğe yol açmadığı kanısına varıldı.
buzağı,inek,karnitin,L-karnitin,gama-glutamiltransferaz,IgG
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale