img
Halk Elinde Yetiştirilen Kars Kaz Etinin Besinsel Özellikleri    
Yazarlar
Prof. Dr. Mitat ŞAHİN Prof. Dr. Mitat ŞAHİN
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Tarkan ŞAHİN Prof. Dr. Tarkan ŞAHİN
Türkiye
Doç. Dr. Mükremin ÖLMEZ Doç. Dr. Mükremin ÖLMEZ
Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Reha COŞKUN Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Reha COŞKUN
Türkiye
Özet
Bu çalışma halk elinde yetiştirilen Kars kaz etinin besin madde, yağ asidi profili ve et renk yoğunluklarının tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada Kars ili farklı bölgelerinden toplanan 12 adet tuzlanmış-kurutulmuş kaz but eti numuneleri kullanılmıştır. Çalışmada kuru madde, enerji, protein, yağ, kül, mineral madde düzeyleri ile yağ asidi profili ve renk yoğunlukları incelenmiştir. Kaz etinin toplam aerobik mezofilik bakteri sayısı da belirlenmiştir. Denemede elde edilen kazlarda kuru madde (KM) miktarı ortalama 36,03±2,76 g/100 g, protein miktarı 25,57±1,44 g/ 100 g olarak tespit edilmiştir. Kurutulmuş kaz but etinde mineral madde sıralamasını sırasıyla Na (13128,50 mg/kg), K (3004,44 mg/kg), P (1443,03 mg/kg) ve Mg (269,62 mg/kg) olarak belirlenmiştir. But eti yağ asidi profili ortalama ∑DYA %54,20±7,49, ∑TDYA %30,47±10,98, ∑ÇDYA %14,73±4,09 olarak bulunmuştur. Et renk yoğunlukları incelendiğinde L, a, b değerleri sırasıyla; 35,32±1,11, 17,46±1,03, 5,81±0,55 şeklinde belirlenmiştir. Sonuç olarak; kurutulmuş tuzlanmış Kars kaz etinin besinsel özellikleri açısından kuru madde, protein ve mineral madde düzeyleri açısından önemli bir alternatif hayvansal protein kaynağı olduğu ortaya konmuştur.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kyrgyz-Turkish Manas University
Dergi ISSN 1694-7932
Dergi Tarandığı Indeksler Google Scholar
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 12-2022
Doi Numarası 10.53518/mjavl.1126848
Makale Linki http://dx.doi.org/10.53518/mjavl.1126848
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Halk Elinde Yetiştirilen Kars Kaz Etinin Besinsel Özellikleri

Paylaş