Yeni doğan buzağı ishallerinden Salmonella ve Citrobacter türlerinin izolasyon ve identifikasyonu
Ahmet Ünver
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Çitil
Halil İbrahim Atabay
Şifa Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Salih OTLU
Prof. Dr. Mitat ŞAHİN
Bu çalışma, Salmonella ve Citrobacter türlerinin yenidoğan ishalli buzağılardaki prevalansını ortaya koymayı amaçlamıştır. Kars yöresinde yetiştirilmekte olan toplam 155 adet yenidoğan ishalli buzağıdan alınan dışkı örneklerinin 3 tanesinden Salmonella spp., farklı 3 tanesinden de Citrobacter spp. izole ve identifiye edildi. Bu sonuçlara göre hem Salmonella hem de Citrobacter türlerinin ishalli yenidoğan buzağılardaki prevalansı % 1.93 olarak bulundu. Yörede ishal vakalarında Salmonella türlerinin önemini koruduğunu ve Citrobacter türlerinin yenidoğan buzağılarda ishal nedeni olabileceğini ortaya koyan bu çalışma, bu etkenlerin ishal vakalarının teşhisinde, tedavisinde, kontrol ve koruma çalışmalarında dikkate alınması gerekliliğini ortaya koymuştur.
Salmonella,Citrobacter,ishal,buzağı,yenidoğan
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale