SIĞIRLARDA DERMATOFİTOZİS TEDAVİSİNDE ENİLCONAZOLE ÜN 10 TOPİKAL KULLANIMI KLİNİK MİKOLOJİK VE HİSTOPATOLOJİK BULGULAR
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Prof. Dr. Erhan GÖKÇE
Zafer Özyıldız
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Fatih BÜYÜK
Prof. Dr. Mitat ŞAHİN
Adnan Erkuş
Meltem Acar Güvendir
Bu çalışma, yağ bazlı %10’luk Enilconazole’ün topikal kullanımının sığır dermatofitozisinde tedavi etkinliğinin araştırılması amacıyla planlanmıştır. Çalışma materyalini, Kars ve çevre köylerinden sağlanan, 2-10 aylık yaşta, klinik ve mikrobiyolojik olarak dermatofitozis teşhisi konulan 18 deneme ve 10 kontrol olmak üzere, toplam 28 sığır oluşturdu. Her iki gruptaki hayvanların klinik durumları; lezyonların lokalizasyonu, büyüklüğü, sayıları ve hayvanların kondüsyonlarına göre, hafif (+), orta (++) ve şiddetli (+++) olarak skorlandırıldı. Çalışma süresince hayvanların bakım, besleme ve barınak koşullarında herhangi bir değişiklik yapılmadı. Klinik muayene skorlandırmasına göre; deneme grubu 5’i hafif, 8’i orta ve 5’i şiddetli; kontrol grubu 3’ü hafif, 5’i orta ve 2’si şiddetli olarak skorlandırılan sığırlardan oluştu. Deneme grubundaki hayvanların derilerindeki lezyonların üzerine %10 Enilconazole içeren yağ bazlı formülasyonu 3 gün ara ile 3 kez sürüldü. Kontrol grubundaki hayvanların lezyonları için hiçbir uygulama yapılmadı. İyileşme süreçleri ilaç uygulamasını takiben birer hafta ara ile 3 kez kontrol edildi. Deneme grubundaki hayvanlarda 2. uygulamayı takiben, lezyonlardaki keratinize dokuların büyük oranda azaldığı, 3. uygulama sonunda ise tamamen kaybolduğu görüldü. Lezyonlu bölgelerde 2-3. haftalarda kıllanmanın başladığı, 5-6. haftalarda lezyonun tamamen iyileştiği tespit edildi. Herhangi bir uygulama yapılmayan kontrol grubundaki hayvanlarda dermatofitoz lezyonlarında hiç bir değişiklik olmadığı görüldü. Sonuç olarak, yağ bazlı %10’luk Enilconazole formülasyonu, kullanımının kolay olması ve kısa sürede tedavi edici etki göstermesi nedeniyle, sığırlarda dermatofitozis olgularının sağaltımında önemli bir avantaj sağlayacağı kanısına varıldı.
sığır,dermatofitler,zoonoz,imidazol,klinik muayene,mantar hastalıkları,histopatoloji,mantar bilimi,dermatofit enfeksiyonu,iyileşme
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi