PNÖMONİLİ SIĞIRLARDA MYCOPLASMA BOVİS M DİSPAR M BOVİRHİNİS VE M MYCOİDES SUBSP MYCOİDES KÜÇÜK KOLONİ TİPİ 8217İN PZR İLE BELİRLENEREK PATOLOJİK BULGULARIN İNCELENMESİ
Hasan Özen
Musa Karaman
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Mitat ŞAHİN
Kadir Özcan
Murat Tuğluca
Abdurrahim İstemi Saylam
Hasan Karaköse
Kağan Gül
Bu çalışma ile Kars ilinde pnömonili sığırlarda Mycoplasma bovis, M. dispar, M. bovirhinis ve M. mycoides subsp. mycoides (küçük koloni tipi)’in insidensleri belirlenerek pnömonili akciğerlerde gözlenen histopatolojik değişiklikler değerlendirildi. Bu amaçla, kesimi takiben makroskopik olarak akciğerlerinde lezyon tespit edilen 100 adet sığırdan elde edilen doku örnekleri rutin olarak işlenerek mikroskopta incelendi. Bakteriyolojik incelemeler için alınan dokular Mycoplasma agar ve brothda ekimleri yapılarak “L” koloni formları arandı. Polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) amacıyla alınan doku parçalarından elde edilen total DNA örneklerinde belirtilen Mycoplasma etkenlerine spesifik oligoprimer çiftleri kullanılarak DNA amplifikasyonları yapıldı ve %1.5’luk agaroz jelde elektroforetik olarak koşuldu. Histopatolojik incelemelerde kataraldan granulomatöze kadar değişen tiplerde pnömonilere rastlandı. Özellikle Mycoplasma etkenleri tarafından oluşturulan fibrinöz tabiattaki pnömonilerde değişen derecelerde olmak üzere koagulasyon nekrozuna, bu nekroza eşlik eden nötrofil lökosit ve mononükleer hücre infiltrasyonları ile ödem, fibrin, yer yer tromboz ve plörada kalınlaşmalara rastlandı. PZR analizlerinde M. bovis, M. dispar ve M. bovirhinis’e spesifik sırasıyla 400, 433 ve 316 baz çifti uzunluğunda bantlar tespit edildi. Fibrinöz pnömonili vakalarda olmak üzere M. bovis ve M. dispar sırasıyla 4 ve 6 vakada belirlendi. M. bovirhinis toplam 11 vakada tespit edilirken bunların 7’si fibrinöz pnömonili hayvanlarda gözlendi. M. bovirhinis 1’er vakada olmak üzere M. bovis ve M. dispar ile beraber belirlendi. Bakteriyolojik ekimler sonucunda hiçbir vakada Mycoplasma izolasyonu gerçekleşmedi.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi