Kars yöresinde kültür ırkı sığırlarda Bovine Leukemia Virus BLV enfeksiyonunun seroprevalansı
Yakup Yıldırım
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Volkan YILMAZ
Prof. Dr. Salih OTLU
Prof. Dr. Mitat ŞAHİN
Aliihsan Şekertekin
Bu çalışmada, Kars yöresinde halk elindeki kültür ırkı sığırlarda Bovine Leukemia Virus (BLV) enfeksiyonunun seroprevalansı araştırıldı. Bu amaçla, Kars yöresinde halk elinde yetiştirilen, rastlantısal olarak seçilmiş bir yaşından büyük kültür ırkı sığırlardan sağlanan kan serumları kullanıldı. Kan serumları BLV'a spesifik antikorlar yönünden Ağar Gel Immunodiffüzyon (AGID) ve Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) yöntemleri kullanılarak test edildi. Örneklenen populasyon BLV enfeksiyonu açısından her iki metoda göre seronegatif olarak bulundu.
sığır,Kars,neoplazma,sığır lösemi virüsü,hastalık yaygınlığı,antikor testleri,seroprevalans,agar jel immünodifüzyon testi (AGID),ELISA
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi