Kars Yöresinde Atık Yapan İneklerin Çeşitli Örneklerinden Brucella Etkenlerinin Kültürel ve Moleküler Yöntemlerle Araştırılması ve Olguların Epidemiyolojik Analizi
Prof. Dr. Fatih BÜYÜK
Prof. Dr. Mitat ŞAHİN
Pembe Keskinoğlu
Erdem Karabulut
Timur Köse
Ahmet Dirican
Hülya Ellidokuz
Erhan Tatar
Bu çalışmada, Kars yöresinde atık yapan ineklerden alınan çeşitli örneklerden Brucella etkenlerinin bakteriyolojik ve moleküler yöntemlerle araştırılması ve atık olgularının epidemiyolojik ve klinik özelliklerinin belirlenmesi amaçlandı. Bu amaçla brusellozise karşı aşılanmamış ve atık yapan 284 inekten alınan 265 süt ve 261 vajinal sıvap örneği ile 97 ineğe ait atık fötal doku örneği incelendi. Bakteriyolojik inceleme sonucunda 265 süt örneğinin 41 (%15.47)’inden ve 261 vajinal sıvap örneğinin 25 (%9.57)’inden ve 97 atık fötus örneğinin 40 (%41.23)’ından olmak üzere toplam 106 (%17.01) örnekten Brucella spp. izolasyonu yapıldı. İneklerin 8 (%3.30)’inin hem süt hem de vajinal sıvap örneğinden Brucella spp. izole edildi. İzolatların 105 (%99.05)’i Brucella abortus ve 1 (%0.94)’i Brucella melitensis olarak identifiye edildi. İzolatların tümü saha suşu olarak saptandı. 105 B. abortus izolatının 92 (%87.61)’si B. abortus biyotip 3, 2 (%1.90)’si B. abortus biyotip 6, 2 (%1.90)’si B. abortus biyotip 9 ve 1 (%0.95)’i B. abortus biyotip 1 olarak tiplendirildi. Atık fötus doku örneğinden izole edilen 1 adet B. melitensis suşu B. melitensis biyotip 3 olarak tiplendirildi. B. abortus olarak identifiye edilen 8 suş klasik yöntemlerle biyotiplendirilemedi ve atipik B. abortus olarak belirlendi. Brucella cins spesifik PZR kiti ile tüm izolatlar Brucella spp. ve Brucella tür spesifik PZR kiti ile 105 izolat B. abortus ve 1 izolat B. melitensis olarak teyit edildi. Çalışmada, hastalık için risk oluşturabilecek epidemiyolojik faktörler incelendi ve bu faktörlerin brusella pozitifliğine katkı sağladıkları belirlendi.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi