Clinical Effectiveness of Ivermectin on Bovine Dermatophytosis
Ş Kızıltepe
Prof. Dr. Fatih BÜYÜK
Doç. Dr. Ekin Emre ERKILIÇ
Bu çalışma, dermatofitozisli sığırlarda ivermektinin klinik etkinliğini araştırma amacıyla yapıldı. Çalışmanın materyalini, klinik ve mikrobiyolojik olarak dermatofitozis tanısı konulan, 3-14 aylık, 20 deneme (Grup I), 10 kontrol (Grup II) olmak üzere toplam 30 genç sığır oluşturdu. Hayvanların klinik durumları; lezyonların lokalizasyonu, büyüklüğü, sayıları ve kondisyonlarına göre, hafif (+), orta (++) ve şiddetli (+++) olarak skorlandırıldı. Çalışma süresince deneme ve kontrol grubundaki hayvanların bakım, besleme ve barınak koşullarında herhangi bir değişiklik yapılmadı. Grup I’deki hayvanlara 0.2 mg/kg dozunda deri altı yolla bir kez uzun etkili ivermektin uygulandı. Grup II’deki hayvanlara ise herhangi bir tedavi uygulanmayarak kontrol olarak tutuldu. Tedaviyi takiben hayvanlar 45 gün gözlemlendi. Grup II’deki hayvanlarda herhangi bir iyileşme görülmezken, grup I’deki 18 hayvanın (%90) iyileştiği gözlemlendi. Bu çalışma ile yaygın olarak antiparaziter amaçla kullanılan ve aynı zamanda immun sistemi aktive ettiği bilinen ivermektin ilk kez ruminantlarda dermatofitozisin tedavisinde kullanılmış ve tedavide %90 oranında başarı elde edilmiştir. Bu sonuçlarla ivermektinin sığır dermatofitozisinin tedavisinde klinik olarak oldukça etkili olduğu kanısına varıldı.
sığır,dermatofitler,dermatomikoz,bağışıklık sistemi,klinik muayene,hastalık kontrolü,kemoterapi,ivermektin,ilaç tedavisi
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi