Pericardial effusion and cardiac tamponade after covid-19 vaccine: a rare case report
Dr. Öğr. Üyesi Muammer KARAKAYALI
Yusuf Oflu
Bilinen kronik hastalık öyküsü olmayan 44 yaşında kadın hasta, covid-19 aşısı (Pfizer-Biontech) sonrası taşikardi ve nefes darlığı şikayetiyle acil servise başvurdu. Kardiyolojiye konsülte edilen hastanın tansiyonu: 80/40 mmHg. Ekokardiyografi (EKO): Ejeksiyon Fraksiyonu %65, en geniş noktasında kalbi çepeçevre saran ve sağ kalp boşluklarını diyastolde kollabe ederek tamponad kliniğini oluşturan 5 cm perikardiyal efüzyon (PE) mevcuttu. Hastaya acil perikardiyosentez uygulandı. Hastanın perikardiyal sıvı içeriği seröz idi. Perikardiyosentez sonrası klinik durumu stabilize olan hasta koroner yoğun bakım ünitesinde takip edildi. Takiplerinde kontrol ekoda perikardiyal efüzyon izlenmedi. Hastanın Covid-19 a yönelik yapılan PCR sonuçları negatifti. Hasta kardiyoloji poliklinik kontrolü ile taburcu edildi.
Covid-19
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslararası dergilerde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Medical Journal of Suleyman Demirel University