Assessment of long term prognostic value of admission vitamin D level in patients with acute STEMI undergoing primary percutaneous coronary intervention
Muhammet Hulusi Satılmışoğlu
Mehmet Gül
Hüseyin Altuğ Çakmak
Nilgün Işıksaçan
Selahattin Türen
Uğur Köktürk
Emre Yılmaz
Giresun Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Muammer KARAKAYALI
Aydın Rodi Tosu
Amaç: Vitamin-D, insan vücudunda özellikle kardiyovasküler sistemin işlevi için çok önemlidir. Bu çalışmanın amacı, primer perkütan koroner girişim (PPCI) uygulanan akut ST-segment yükselmeli miyokard infarktüsünde (STEMI), hastane başvurusu sırasındaki D vitamini düzeyinin uzun dönem prognostik değerini araştırmaktı. Yöntemler: Bu prospektif çalışmada, eğitim ve araştırma hastanesine STEMI tanısı ile başvuran ve PPCI uygulanan ardışık 157 hasta alındı. Çalışma hastaları başvuru vitamin-D düzeylerine göre 2 gruba ayrıldı: Yüksek vitamin-D grubu (n = 80) ve düşük vitamin-D grubu (n = 77). Koroner arter hastalığının şiddeti SYNTAX skoru ile hesaplandı. Bulgular: Vitamin-D düzeyi ile SYNTAX skoru, serum glikozu ve cinsiyet arasında anlamlı negatif korelasyon vardı, fakat hemoglobin düzeyi ile pozitif korelasyon vardı. Kardiyovasküler mortalite, düşük vitamin-D grubunda, yüksek gruba göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p <0.001). Çok değişkenli analizde, düşük vitamin-D düzeyinin, diğer risk faktörlerini ayarladıktan sonra uzun vadede kardiyovasküler mortalitenin anlamlı bağımsız bir göstergesi olduğu bulunmuştur. Sonuç: Düşük başvuru vitamin D düzeyinin koroner arter hastalığı şiddeti ile ilişkili olduğunu gösterdik. Vitamin-D eksikliği, PPCI uygulanan akut STEMI'de uzun süreli kardiyovasküler mortalite için bağımsız bir belirleyicidir.
Dergi Adı Dicle Medical Journal/Dicle Tip Dergisi
Basım Tarihi 12-2018