Kağızman İlçe Merkezinde Nüfusun Gelişimi, Başlıca Özellikleri ve Mekânsal Dağılımına Etki Eden Coğrafi Faktörler
Prof. Dr. Mucip DEMİR
Kağızman ilçe merkezi, Kuzeydoğu Anadolu’da, Erzurum Kars Bölümünün Kars yöresidâhilinde bulunmaktadır. İlçe merkezi, büyük kısmı ortalama 2000 metre irtifaya sahip KarsPlatosunda bulunan il geneline nispetle yaklaşık 1100 metre taban irtifasına sahip Aras VadisindeKağızman Deresi tarafından oluşturulmuş alüvyal bir yelpaze üzerinde yer almaktadır. Bu nedenleİlçe merkezi ve Aras Vadisinde, İl geneline nispetle daha mutedil koşullara sahip karasal iklimözellikleri görülmektedir. İlçe merkezi, üzerinde bulunduğu verimli alüvyal toprakların sağladığıtarımsal imkânlar nedeniyle de çevresindeki kırsal yerleşimlere nispetle daha fazla nüfuslanmışolup bu nedenle idari ve ticari merkez özelliği kazanmıştır. Cumhuriyetin kuruluşunun ilkyıllarında 3,626 olan ilçe merkezine kayıtlı nüfus miktarı, günümüze kadar geçen sürede dalgalıbir seyir göstererek ADNKS 2020 yılı verilerine göre 20,771’e ulaşmış olup 45,441 olan İlçe genelitoplam nüfusunun % 41’ini oluşturmaktadır.
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 08-2021