img
KARS İLİNDE ŞEKER PANCARI ÜRETİMİNİN BEŞERİ VE EKONOMİK ÖNEMİ, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ    
Yazarlar
Prof. Dr. Mucip DEMİR Prof. Dr. Mucip DEMİR
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Özet
Türkiye’nin kuzeydoğusunda yer alan Kars İlinin büyük kısmı ortalama irtifası 2000 metre civarında bulunan ve volkanik malzemelerle örtülmüş plato sahasında yer almaktadır. İldeki genel morfolojik ve jeolojik özellikler nedeniyle kışları oldukça soğuk, karlı, yazları serin ve yağışlı sert karasal iklim görülmekte bu nedenle bitkisel üretim faaliyetleri yerine daha çok hayvancılık faaliyetleri yapılmaktadır. İlde şeker pancarı üretimi daha çok ilin kuzeyindeki Akyaka ve Arpaçay ilçelerindeki kırsal yerleşimlerde yapılmaktadır. İldeki tarımı, genel şeker politikaları ve ildeki doğal faktörlerdeki değişim nedeniyle istikrarsızlık gösteren şeker pancarının 2015- 2016 kampanya yılı itibariyle 24,700 ton üretimi yapılmış olup ilde doğrudan şeker pancarı tarımından 381 aile geçimini sürdürmektedir. İlde üretimi yapılan şeker pancarları Kars Şeker Fabrikasında değerlendirilmektedir. 2015-2016 üretim kampanya döneminde 19 gün faaliyet gösteren ve 400 civarında personelin istihdam edildiği fabrikada 3506 ton kristal şeker, 1176 ton melas, 10,394 ton yaş küspe üretilmiştir. İlde; şekerpancarı tarımı, nakliyesi ve şeker üretiminden ekonomik olarak 1028 ailedeki toplam 5017 kişi geçimini sağlamaktadır. Mevcut zorlu coğrafi koşullar nedeniyle şekerpancarı üretiminde yıllara göre meydana gelen istikrarsızlık nedeniyle ilde şeker üretiminin sürdürülebilirliği zayıf görülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Marmara Coğrafya Dergisi (elektronik)
Dergi ISSN 1303-2429
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 07-2017
Sayı 36
Sayfalar 175 / 190
Makale Linki http://dergipark.gov.tr/marucog/issue/30253/329071
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 3

Paylaş