Kağızman İlçe Merkezinde Yerleşimin Yatay YönlüGelişimi Ve Fonksiyonel Arazi Kullanımı
Prof. Dr. Mucip DEMİR
Kağızman ilçe merkezi, Kuzeydoğu Anadolu’da, Erzurum Kars Bölümünün Kars yöresi dâhilindeki Kağızman alt yöresinde bulunmaktadır. Batı-doğu yönünde uzan Aras Vadisinde yer alan Kağızman ilçe merkezinin büyük kısmı Kağızman Deresi tarafından oluşturulmuş alüvyal bir yelpaze üzerinde yer almaktadır. Kağızman İlçesi merkezi ve çevresinde yerleşim tarihi oldukça eski dönemlere dayanmakta olup ilçe merkezi güvenlikve tarımsal amaçlı kuruluş özelliğine bağlı olarak zaman içinde kurulduğu üçgen şekilli verimli alüvyal yelpazenin kuzey kısmındaki geniş etek kısımlarından güneydeki dar kısımlarına doğru yayılım göstermiş ve çok özel durumlar dışında bu verimli alüvyal alanlar dışındaki verimsiz alanlarda neredeyse hiç gelişim göstermemiştir. Büyük kısmı aynı isimli verimli alüvyal yelpaze üzerinde meskûn bulunan Kağızman İlçe merkezinde bu morfolojiye uygun olarak fonksiyonel bakımdan mevcut arazilerin % 28,5’iboş kamu arazilerinden, % 23,8’i mera arazilerinden % 16,2 ’si ilçenin başat tanımlayıcı unsurlarından olan meyve ağaçlarının bulunduğu bağ ve bahçe alanlarından % 4,5’i tarla alanlarından oluşurken ilçe merkezinin geriye kalan arazileri beşeri aktif meskûn yaşam faaliyetlerinin sürdüğü; konut, ticarethane, sanayii eğitim ve kültür gibi fonksiyonlara ait yerleşim unsurları tarafından kullanılmaktadır. İlçe merkezi idari alanında aktif yapılaşma ve yatay yönlü gelişime bağlı olarak pasif özellikli bağ bahçe, tarla, mera gibi tarım ve hayvancılık alanlarının ilçe merkezi toplam arazi kullanımı miktarı ve oranı içindeki payı azalma göstermektedir.
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 12-2019