Sarıkamış Obsidiyen Kaynakları ve Değerlendirilmesi
Prof. Dr. Mucip DEMİR
Kars-Erzurum Platosu üzerinde volkanik kayaçlarla örtülü sahada bulunan Sarıkamış İlçesi ve civarı, irtifa ve karasallık gibi mevcut coğrafi koşullar nedeniyle sert karasal iklim etkisinde olup bu durum nedeniyle ekonomik gelişimi sağlayacak tarım, hayvancılık ve diğer unsurlar bakımından da yeterli kaynağa sahip değildir. İlçede ekonomik yaşam az miktarda hayvancılık, kamu istihdamı ve son yıllarda gelişmeye başlayan turizm faaliyetlerine dayanırken ilçe civarındaki, sarıçam ormanları, perlit ve Obsidiyen taşı rezervleri ilçenin doğal ekonomik potansiyelini oluşturmaktadır. İlçe merkezinde kış turizm faaliyetlerinin önem kazanması ile turistik taleplere cevap verecek yerel kaynakların değerlendirilmesi ve kırsal kalkınmaya destek amacıyla, 2012 yılında ilçe kaymakamlığı desteğiyle başlayan Obsidiyen obje üretimi halen KOSGEB desteğiyle açılan atölyelerde sürdürülmektedir. İlçede üretilen Obsidiyen objeler ilçedeki birkaç işyerinde ve Bayraktepe Kış Turizm Merkezi'ndeki oteller içindeki stantlarda satışa sunulmaktadır. İlçede Obsidiyen üretim ve satış faaliyetlerinde toplam 86 kişi çalışmakta olup Obsidiyen obje üretimi ilçe ve ildeki turizm faaliyetlerine dayalı olarak ekonomik potansiyel taşımaktadır.
Sarıkamış,Obsidiyen,Turizm
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi