img
Coğrafi İşaret Örneği Olarak Kars Kaşar Peynirinin Üretimi ve Dağılımı    
Yazarlar
Prof. Dr. Mucip DEMİR Prof. Dr. Mucip DEMİR
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Özet
Ortalama 2000 irtifadaki yüksek ancak nispeten düz Kars-Ardahan platosu üzerinde yer alan Kars İlinde mevcut topografik özellikler nedeniyle sert karasal iklim özellikleri görülmektedir. Birçok beşeri ve ekonomik faaliyetin kısıtlanmasına neden olan bu durum nedeniyle ildeki mevcut yaşam zorunlu olarak hayvancılık ve ekonomisine dayanmaktadır. Bu faaliyet sonucu genellikle ham ürünler elde edilirken ilin en önemli katma değerli ürünü Kars Kaşar Peyniridir. İlin mevcut doğal çevre, beşeri ve kültürel özellikleri nedeniyle, üretim özellikleri, tekniği ve lezzeti emsal peynir türlerine göre farklılaşan Kars Kaşar Peyniri bu özellikleri neticesinde coğrafi işaret ile tescil edilmiştir. İldeki kırsal ve kentsel alanlardaki 47 imalathane ve fabrikada çoğunlukla geleneksel üretim teknikleriyle imal edilmekte olup yıllık üretimi 9.000 ton civarındadır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Dergi ISSN 1307-5500
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 12-2016
Cilt No 2
Sayı 18
Sayfalar 61 / 81
Doi Numarası 10.9775/kausbed.2016.033
Makale Linki http://www.kafkas.edu.tr/dosyalar/sobedergi/file/19/4.pdf
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 4
Coğrafi İşaret Örneği Olarak Kars Kaşar Peynirinin Üretimi ve Dağılımı

Paylaş