Yazarlar |
Prof. Dr. Mucip DEMİR
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Ortalama 2000 irtifadaki yüksek ancak nispeten düz Kars-Ardahan platosu üzerinde yer alan Kars İlinde mevcut topografik özellikler nedeniyle sert karasal iklim özellikleri görülmektedir. Birçok beşeri ve ekonomik faaliyetin kısıtlanmasına neden olan bu durum nedeniyle ildeki mevcut yaşam zorunlu olarak hayvancılık ve ekonomisine dayanmaktadır. Bu faaliyet sonucu genellikle ham ürünler elde edilirken ilin en önemli katma değerli ürünü Kars Kaşar Peyniridir. İlin mevcut doğal çevre, beşeri ve kültürel özellikleri nedeniyle, üretim özellikleri, tekniği ve lezzeti emsal peynir türlerine göre farklılaşan Kars Kaşar Peyniri bu özellikleri neticesinde coğrafi işaret ile tescil edilmiştir. İldeki kırsal ve kentsel alanlardaki 47 imalathane ve fabrikada çoğunlukla geleneksel üretim teknikleriyle imal edilmekte olup yıllık üretimi 9.000 ton civarındadır. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi |
Dergi ISSN | 1307-5500 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 12-2016 |
Cilt No | 2 |
Sayı | 18 |
Sayfalar | 61 / 81 |
Doi Numarası | 10.9775/kausbed.2016.033 |
Makale Linki | http://www.kafkas.edu.tr/dosyalar/sobedergi/file/19/4.pdf |
Atıf Sayıları | |
TRDizin | 4 |