Ekonomizer, Yoğuşmalı Ekonomizer ve Hava ön Isıtıcı Tasarımları ile Atık Isı Geri Kazanımının Enerji ve Ekonomik Değerlendirilmesi
Meryem Terhan
Gümüşhane Üniversitesi, Türkiye
Emre Özağdaş
Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR
Bu çalışmada, Kafkas Üniversitesi, bölgesel ısıtma sistemindeki kazanlardan çıkan baca gazlarının atık ısı kaybının yapılan yanma analizine göre yaklaşık % 6-8 arasında ve bu kayıp ısının yıllık giderinin 58.658,79 $ olduğu hesaplanmıştır. Enerji verimliliği ve ülke ekonomisi açısından bu kayıp enerjinin mümkün olduğunca geri kazanılarak yakıt ve enerji tasarrufu elde edilmesi gerektiği düşünülmektedir. Hava fazlalık katsayısı, baca gazı sıcaklığı, kazan kapasitesi ve yakıt tüketimi gibi değişkenlerin atık baca gazı enerjisinin ısı geri kazanımına olan etkileri detaylıca incelenmiştir. Bu kayıp enerjiden mahal ısıtmasında, sıcak su eldesinde ve kazan yakma havasının ısıtılmasında yararlanılması gibi birkaç ısı geri kazanım yöntemi sunulmuş, bu yöntemlerin uygulanabilirliği termodinamik ve ekonomik açıdan araştırılmıştır. Konukevi binasının sıcak su ihtiyacının karşılanması için incelenen 2. yöntemin 20 yıllık ekonomik ömrü boyunca sağlayacağı enerji tasarrufu 122.820,83 $ olup yöntemler arasında en yüksek tasarruf gelirine sahiptir. Ayrıca, bu yöntemle baca gazı kaybının yaklaşık %50’sini geri kazanmak mümkündür. Buna karşılık kazan yakma havasının atık ısıyla ısıtılması yöntemi, geri ödeme süresinin sadece 1 yıl olması ve ekstra kazı ve boru maliyetlerinin olmaması sebebiyle uygulanması en kolay ve en ekonomik yöntemdir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Dergi Grubu Q3