Bir Hastane İçin İki Farklı Birleşik Isı ve Güç Sisteminin Termo-Ekonomik İncelemesi
Oğuz Othan
Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR
Enerji tüketimleri yüksek olan hastaneler birleşik ısı ve güç sistemleri olarak isimlendirilen kojenerasyon ve trijenerasyon sistemlerinin uygulanması gereken yerlerin başında gelmektedir. Bu çalışmada Kars'ta bulunan 276 yataklı bir üniversite hastanesine kojenerasyon ve trijenerasyon sistemlerinin uygulanabilirliği araştırılmıştır. Elektrik ihtiyacının sürekliliği ve birim fiyatının yüksek olması nedeni ile hastanenin elektrik ihtiyacına göre sistem seçimi yapılmıştır. Her iki sistemin planlaması elektrik ihtiyacının tamamını karşılayacak şekilde ve bu üretim sonucunda meydana gelen ısıtma ve soğutma çıktılarıyla hastanenin ihtiyacı olan ısının bir kısmının karşılanacağı düşünülerek tasarlanmıştır. Kojenerasyon sisteminin uygulanması ile yıllık 1.649.142 TL, trijenerasyon uygulamasıyla ise yıllık 1.661.105 TL net kar edileceği belirlenmiştir. Statik geri ödeme süresi kojenerasyon sisteminde 2,41 yıl, trijenerasyon sisteminde 3,86 yıl olarak, dinamik geri ödeme süresinin ise kojenerasyon sistemi için 2,85 yıl ve trijenerasyon sistemi için ise 3,13 yıl olarak bulunmuştur. Sonuç olarak Kars iklim özelliklerine sahip olan bölgelerdeki hastanelere her iki sistemin de fayda sağlayacağı, ancak trijenerasyon sistemlerinde ilk yatırım maliyetlerinin yüksek olması nedeni ile incelenen hastane için kojenerasyon sistemi uygulanmasının daha avantajlı olabileceği belirlenmiştir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Dergi Grubu Q3