CASH-HOLDING POLICY IN BUSINESSES: AN APPLICATION ON INSURANCE COMPANIES
Arş. Gör. Muhammet KARALI
Turan Öndeş
Bu çalışmanın amacı firmaların nakit bulundurma düzeyini etkileyen faktörlerin incelenmesidir. Bu bağlamda Borsa İstanbul’da sigortacılık sektöründe işlem gören 6 firmaya ilişkin 2012/1- 2020/6 dönemleri arasında üçer aylık finansal verilerle firmaların nakit bulundurma düzeyine etki eden faktörler panel veri analizi ile incelenmiştir. Çalışmada kullanılacak yöntemin belirlenmesi için öncelikle panel birim kök testi LLC yardımıyla serilerin durağanlığı incelenmiştir. Daha sonra en küçük kareler regresyonundan faydalanılmıştır. Çalışma sonucunda, nakit bulundurma düzeyi üzerinde pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı etkiye sahip değişkenler aktif kârlılık, toplam borç ve net satış olarak bulunurken, firma büyüklüğü negatif ve istatistiksel olarak anlamlı ve son olarak özsermaye kârlılığı ile net kârın negatif etkisi istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur.
Nakit yönetimi,nakit bulundurma,panel veri analizi
Dergi Adı Kafkas Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi
Makale Dili İngilizce