Teşbih Sanatında Müşebbeh için Kullanılan Başlıca Rumuzlar (Arap Şiiri Örneği)
Doç. Dr. Muhammet Selim İPEK
Bu çalışma, Klasik Arap şiirinde sıkça kullanılan teşbîh sanatında, müşebbehte bulunan sıfatları daha açık ve gönülleri cezbedecek bir şekilde ifade etmek için kullanılan belli başlı rumuzları incelemektedir. Örneğin, sahip olduğu zenginliği küçük büyük ayırt etmeden herkese dağıtan kişi “denize” benzetilerek yaptığı iyiliklerin ve cömertliğinin derecesi; yine bulunduğu makamda yaptığı işlerle insanlara büyük hizmetler yapma fırsatı bulan kişi “Güneş”’e veya “Ay”’a benzetilerek kendisinin ve makamının yüceliği; ülkesini himaye etmede gösterdiği fedakarlıklarla “aslan”a benzetilerek de cesareti sembolize edilmektedir. Bu ve benzeri rumuzlar Klasik Arap şiirinde sıkça kullanılmış ve belâgat açısından da şiire bir güzellik katmıştır. Köklü bir maziye sahip olan Klasik Arap şiiri hayal ve mânâ gücünün etkili bir şekilde tezahür ettiği bir edebî tür olarak birçok yönüyle araştırmalara konu olmuş, şekil ve muhteva yönüyle edebiyatla ilgilenenlerin beğenisini kazanmıştır. Bu çalışmada ele alınan beyitler de edebî sanatlardan biri olan teşbîh sanatı kullanılarak bu rumuzların şiire kattığı ahengin anlaşılması bakımından önem arz etmektedir.
Dergi Adı Tarih Okulu Dergisi (JOHS)
Dergi Tarandığı Indeksler ULAKBİM
Basım Tarihi 02-2020
Doi Numarası 10.29228/Joh31724