Cumhuriyet’in İlk Nüfus Sayımı Verileri Işığında Giresun
Dr. Öğr. Üyesi Muharrem TURP
Osmanlı Devleti’nin son dönemindeki savaşlar, Balkanlardan ve Kafkasyalardan Anadolu’ya göçler ve Milli Mücadele süreci Türkiye’nin demografik yapısını etkilemiştir. Cumhuriyetin kuruluşunun ardından Türkiye’nin demografik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla ilk defa 28 Ekim 1927’de İstatistik Umum Müdürlüğü tarafından genel nüfus sayımı gerçekleştirilmiştir. Oldukça ayrıntı bir şekilde yapılan bu sayımda nüfusun meslek, eğitim, uyruk, anadil, doğum yeri, yaş grupları, din ve mezhep yapıları gibi birçok husus ortaya çıkarılmıştır. Bu çalışmada 1927 nüfus sayımı sonuçları, Giresun ili özelinde incelenmiş ve Türkiye ortalamasıyla karşılaştırılmıştır. Böylece 1927 yılı itibariyle Giresun’un sosyal, kültürel ve ekonomik durumu hakkında sonuçlara varılmaya çalışılmıştır.
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 06-2021