Türk Basınında Sovyet Rusya ve Ukrayna’nın Kırım Milli Hükümetini Yok Etme Girişimleri
Prof. Dr. Selçuk URAL
Dr. Öğr. Üyesi Muharrem TURP
Sovyet İhtilali’nin ardından ortaya çıkan karmaşa döneminde Kırım Tatarları uzunyıllar varlıklarını sürdürdükleri Kırım’da teşkilatlanma yoluna girerek 26 Aralık1917’de Kırım Tatar Hükümeti’ni kurdular. Numan Çelebi Cihan liderliğindekihükümet iş başında kaldığı kısa süre içerisinde eğitim, ekonomi ve daha pek çokalanda çalışmalar yapmaya niyetlense de Bolşevik kuvvetlerince kanlı şekildedağıtıldı. Numan Çelebi Cihan kurşuna dizilerek idam edildi. 1918 Mayıs ayındaKırım Tatar Meclisi tarafından Kırım Milli Hükümeti kurma çabaları BolşevikRusya ve Ukrayna tarafından tepkiyle karşılandı.Osmanlı Hükümeti, Kırım’daki bu gelişmeleri yakından takip etti. Almanya’nınBrest-Litowsk Antlaşması sonrası bölgedeki etkisini değerlendirmeye çalıştı. 1918’deKırım’da meydana gelen gelişmeler dönemin basınında sıkça yer buldu. Basın, Kırım’ınbağımsızlığı ve Tatarların mücadelesine ilişkin haber ve makalelerle Türk kamuoyunubilgilendirdi.
Dergi Adı Karadeniz İncelemeleri Dergisi
Basım Tarihi 01-2018