İSMET İNÖNÜ’NÜN ZİYARETİ (8-9 ARALIK 1934) NEDENİYLE HAZIRLANAN RAPORA GÖRE EDİRNE
Dr. Öğr. Üyesi Muharrem TURP
İsmet İnönü, başbakanlığı sırasında pek çok ile ziyaretlerde bulunmuştur. Bu ziyaretler esnasında ya da sonrasında ziyaret edilen şehrin durumuna ilişkin hazırlanan raporlar da başbakana sunulmuştur. 8-9 Aralık 1934’te Başbakan İsmet İnönü, Edirne’yi ziyaret etmiştir. Bu ziyaretle birlikte 1934 yılı itibariyle Edirne’nin sosyo-kültürel, eğitim, sağlık, asayiş, iktisadi durumu hakkında bilgiler içeren bir rapor hazırlanmıştır. Bu raporda ayrıca ilin mülki yapısı, mahalli idareler ve bunların faaliyetleri, muhacirlerin durumu ve bayındırlık alanında yapılan ve yapılması planlanan çalışmalara ilişkin bilgiler bulunmaktadır. Nitekim çalışmamızda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Cumhuriyet Arşivinde yer alan söz konusu rapor ışığında 1934 yılı Edirne ilinin durumu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu veriler incelenirken, döneme ilişkin yayınlanan resmi yayınlarla karşılaştırılmıştır. Çalışmamızda ayrıca İsmet İnönü’nün Edirne ziyareti basın üzerinden incelenmiştir.
Dergi Adı Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 12-2021