Türkiye-Japonya Arasında Diplomatik İlişkilerin Yeniden Tesisi ve Siyasi- İktisadi İlişkiler (1951-1960)
Dr. Öğr. Üyesi Muharrem TURP
Milli Mücadele’nin zaferle sonuçlanmasınınardından yapılan Lozan Konferansı’nda Japonya,İngiltere’nin görüşlerini destekledi. Ancak LozanBarış Antlaşması’nın imzalanmasının ardındanTürkiye ve Japonya arasında ilişkiler gelişmeyebaşladı. Atatürk Dönemi’nde ilişkiler daha çoksiyasi alanda gelişti. Japonya, İkinci DünyaSavaşı’na Almanya ve İtalya’nın bulunduğuMihver grubu içerisinde girdi. Ancak ABD’ninHiroşima ve Nagazaki’ya attığı atom bombalarınınardından 14 Ağustos 1945’te teslim oldu. Türkiyeise 23 Şubat 1945’te Almanya ve Japonya’ya savaşilan etti. Ancak savaşa fiili olarak katılmadı. 8Eylül 1951 tarihli San Francisco Barış Antlaşmasıimzalanmadan hemen önce iki ülke arasındadiplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilme sürecibaşladı. Antlaşmanın 12 Mayıs 1952’deTBMM’de onaylanmasının ardından ise Orgeneralİzzet Aksalur, büyükelçi olarak Tokyo’yagönderildi. Dönem içerisinde Türkiye ile Japonyaarasında özellikle Başbakan Adnan Menderes’inTokyo’ya yaptığı ziyaret sonrası ikili ilişkilerartmaya başladı. Pek çok Japon iş adamı ve resmitemsilcilerinden oluşan heyetler Türkiye’yegelerek iki ülke arasındaki siyasi ve ticari ilişkilerinarttırılması için faaliyetler yürüttü. Türkiye,Japonya’ya hammadde ihracatı yaparkenkarşılığında sanayi ürünleri ithal etti.
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 09-2020