Effectiveness of Unconventional Monetary Policy Tools on Financial Stability: A NARDL Approach for Turkey
Dr. Öğr. Üyesi Murat AKÇA
Vedat Kaya
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Merkez bankalarının birincil amacı fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir. 2008 yılında yaşanan küresel finans krizine kadar fiyat istikrarının sağlandığı bir ekonomide finansal istikrarın da sağlandığı kabul ediliyordu. Fakat kriz sonrasında fiyat istikrarının sağlandığı ekonomilerde finansal istikrarın sağlanamadığı görülmüş ve alternatif politika arayışları başlamıştır. Bu bağlamda, birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülke, fiyat istikrarı ile birlikte finansal istikrarı sağlamak için geleneksel olmayan para politikası araçlarını kullanmaya başlamıştır. Gelişmiş ülke merkez bankalarının uyguladığı genişletici politikalar sonucunda Türkiye’ye yoğun bir sermaye girişi olmuş ve bu durum kredi genişlemesine ve yerli paranın aşırı değerlenmesine neden olmuştur. Bu nedenle 2011 yılı itibarıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), finansal istikrarı desteklemek amacıyla geleneksel olmayan para politikası araçlarını kullanmaya başlamıştır. Bu çalışmada, Türkiye ekonomisi için bir finansal istikrar endeksi hesaplanmış ve TCMB tarafından kullanılan faiz koridoru ve zorunlu karşılık uygulamalarının bu endeks üzerindeki etkileri, Doğrusal Olmayan Oto Regresif Dağıtılmış Gecikme (NARDL) modeli ile incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, geleneksel olmayan para politikası araçlarının finansal istikrarın sağlanmasındaki etkilerinin sınırlı olduğu ve para politikası uygulamalarının tek başına yetersiz olduğu anlaşılmıştır.
Gelenksel olmayan para politikası araçları,finansal istikrar,TCMB,NARDL
Dergi Adı Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Makale Dili İngilizce