SICAK PARA HAREKETLERİ BİLEŞENLERİNİN İSTİKRARLILIĞI
Doç. Dr. Ömer Uğur BULUT
Doç. Dr. Murat AYKIRI
Türkiye ekonomisi 1980’lerden sonra sermayehareketlerine getirilen kısıtlamaları kaldırmış ve bubağlamda uluslararası ekonomi ile bütünleşmiştir.Zamanla dışa bağımlılık düzeyi her geçen yıl artan ülkeekonomisinde, makroekonomik göstergelerdebozulmalar meydana gelmiş, ekonomik ve finansalkrizler yaşanmış ve dış şoklara karşı daha kırılgan biryapı oluşmuştur. Bu çalışma ile Türkiye’de sermayehareketleri kalemlerinden spekülatif ve kırılgan biryapıya sahip olan sıcak para hareketleri bileşenlerinintutarlılığı ve ekonomik büyüme ile ilişkisi 1998-2017dönem aralığı için ilgili değişkenlere ait çeyrekdönemlik veriler yardımıyla ekonometrik olarak ortayakonulmaya çalışılmıştır. Yapılan ekonometrik çalışmasonuçları; sıcak para hareketleri bileşenleri ileekonomik büyüme arasında uzun dönemdeeşbütünleşik bir ilişki olduğunu ve ilgili bileşenlerdenekonomik büyümeye doğru tek yönlü nedensellikilişkisi bulunduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca,oluşturulan vektör hata düzeltme modelinden eldeedilen ampirik bulgular sıcak para hareketleribileşenleri ile ekonomik büyüme arasındaki uzundönem ilişkinin geçici bir istikrar sağladığınıgöstermiştir.
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Blimler Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 12-2018
Doi Numarası 10.9775/kauiibfd.2018.024
Makale Linki https://www.kafkas.edu.tr/dosyalar/KAUIIBFD/file/CC4B0LT20920SAYI2018/18_sayi.pdf