Makro İhtiyat Politikaları ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının 2011 Para Politikası
Prof. Dr. Erkan TOKUCU
Doç. Dr. Murat AYKIRI
1990'lardan sonra merkez bankalarının öncelikli görevlerinin fiyat istikrarını sağlamak olduğuna yönelik geniş bir uzlaşı mevcuttur. Ancak, merkez bankaları, fiyat istikrarını sağlama görevlerinin yanında finansal istikrarı sağlama ve koruma noktasında da önemli görevler üstlenmiştir. Özellikle yaşanan 2008 finansal krizi merkez bankalarının, finansal istikrarın korunmasındaki rolünün ne kadar hayati önem taşıdığını, düzenleme ve denetim için makro ihtiyat politikalarının önemini göstermiştir. Bu bağlamda para ve ihtiyati politikalar arasında güçlü bir tamamlayıcılık söz konusudur. Güçlü bir finansal sistem etkin para politikaları için bir ön koşuldur. Zayıf bir finansal sistem para politikası önlemlerinin etkinliğini azaltır ve düzensiz parasal bir ortam finansal istikrarsızlığı tetikler.Son krizin sonuçları bir bütün olarak finansal sistemin makro ihtiyati denetiminin ve düzenleyici bir çerçevenin gerekliliğini ortaya koymuştur. Makro ihtiyat politikaları bir bütün olarak finansal sistem üzerine odaklanan ve sistemik riskin izlenmesi, değerlendirilmesi ve küçültülmesini içeren politikalardır.
Dergi Adı Finans Politik Ekonomik Yorumlar
Basım Tarihi 06-2011