Synthesis and Theoretical Analyses of Novel 5-mercapto-2-(5-methyl-furan-2-ylmethylidenamino)-1,3,4-thiadiazole Molecule
Doç. Dr. Gül KOTAN
Doç. Dr. Hilal MEDETALİBEYOĞLU
Doç. Dr. Murat BEYTUR
Doç. Dr. Onur AKYILDIRIM
Prof. Dr. Haydar YÜKSEK
Bu çalışmada, yeni 5-Merkapto-2-(5-metil-furan-2-il-metilidenamino)-1,3,4-tiyadiazol molekülü 5-metil-furan-2-karbaldehid ile 2-amino-5-merkapto-1,3,4- tiyadiazolün reaksiyonundan sentezlenmiştir. 5-Merkapto-2-(5-metil-furan-2-il-metilidenamino)-1,3,4-tiyadiazol DFT(B3LYP)-HF metodları kullanılarak optimize edilmiştir. Molekülün mulliken yükleri, HOMO-LUMO enerjisi, ELUMO-EHOMO enerji farkı(ΔEg), dipol moment, elektron ilgisi (A), iyonizasyon potansiyeli (I), kimyasal yumuşaklık (σ), kimyasal sertlik (η), elektronegativite (χ), bağ açıları, toplam enerjisi ve bağ uzunlukları DFT(B3LYP)-HF metodları ile 6-31G(d,p) temel seti kullanılarak hesaplanmıştır. Ayrıca, 1H-NMR ve 13C-NMR isotropik kayma değerleri GaussianG09W programı ile GIAO metodları kullanılarak hesaplanmıştır. Deneysel ve hesaplanan teorik değerler karşılaştırılmış ve regrasyon analizi yapılmıştır. IR değerlerini belirlemek için veda4f programı kullanılmıştır. DFT-HF metodlarına göre elde edilen IR verileri uygun skala faktörleri ile çarpılmış ve teorik infrared spektrumları çizilmiştir.
1,3,4-Tiyadiazol,HOMO-LUMO,DFT,HF,GIAO
Dergi Adı Journal of the Institute of Science and Technology