The Antibacterial and Antibiofilm Activities of Resveratrol on Gram-positive and Gram-negative Bacteria
Doç. Dr. Murat KARAMEŞE
Yalçın Dicle
Muş Alparslan Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Resveratrol (3,5,4’-trihidroksistilben), birçok patojenlere karşı antimikrobiyal aktivite gösterir. İnhibe edici konsantrasyonlarda, bakteri hareketliliğini ve haberleşme ağını azaltabileceği, bakteri toksin üretiminin azalmasına yol açabileceği ve biyofilm oluşumunu engelleyebileceği saptanmıştır. Bu çalışmada, resveratrol’ün bazı Gram-pozitif ve Gram-negatif bakteriler üzerine antibakteriyel ve antibiyofilm aktivitelerini araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metot: Staphylococcus aureus (ATCC-29213), Bacillus subtilis (ATCC-6051), Escherichia coli (ATCC-25923) ve Pseudomonas aeruginosa (ATCC-27853) bakteri suşları, 37°C’de LB sıvı besiyerinde bir gece inkübasyon sonrası üretildi. Resveratrol, %1,5 dimetil sülfoksit (DMSO) içinde çözüldü. Doksan altı kuyucuklu bir plakada 16 ila 0,5 mg/ml arasında değişen resveratrol dozları ile seri dilüsyonlar hazırlandı. Resveratrol için minimum inhibitör konsantrasyonu (MİK), mikrodilüsyon yöntemiyle belirlendi. Bakteri suşlarının biyofilm oluşturma yetenekleri, kristal viyole testi ile değerlendirildi. Bunlara ilave olarak, antimikrobiyal aktiviteyi belirlemek için agar jel difüzyon testi yapıldı. Bulgular: Bu testlerde resveratrol, 19,8 ila 22 mm arasında değişen inhibisyon çapları ve 4 mg/ml MİK değerleri ile hem Grampozitif hem de Gram-negatif bakteri suşlarının üremesini inhibe ederek antimikrobiyal özelliklerini ortaya koymuştur. Resveratrol’ün biyofilm oluşumu üzerindeki etkisi ile ilgili olarak, tüm bakteri suşları için toplam biyofilm kütlesi üzerinde %24 ila %99 arasında değişen bir inhibisyon elde edilmiştir. On altı mg/ml konsantreli resveratrol uygulaması, antibiyofilm aktivitesi için en etkili dozdur. Sonuç: Resveratrol, yalnızca doğal bir antimikrobiyal olduğu için değil, aynı zamanda fonksiyonel ve terapötik uygulamalar için potansiyel bir ajan olduğu içinde bilimsel alanda dikkat çekmiştir. Resveratrolün inhibitör etkisinin altında yatan moleküler mekanizmayı anlamak, antibiyotiklerle sinerjistik etkilerini araştırmak ve klinik pratikte uygulamak için yeni çalışmalar planlanmalıdır.
antibakteriyel aktivite,antibiyofilm aktivite,jel difüzyon,minimal inhibitör konsantrasyon,resveratrol
Dergi Adı Kafkas Journal of Medical Sciences
Makale Dili İngilizce