Acute Gastroenteritis Agents Among 0–5 Years-Old Turkish Children
Hitit Üniversitesi, Türkiye
Zakir Zeki Çalık
Yunus Yılmaz
AMAÇ: Akut gastroenterit salgınları bütün dünyada özellikle çocuklar için ortak bir sağlık problemidir. Her yıl binlerce çocuk bakteri, parazit ve viral etkenlerin sebep olduğu diyare sonucu hayatını kaybetmektedir. Bu çalışmada, 5 yaş altı çocukların dışkı örneklerinde mevsimlere göre diyare etkenlerinin oranlarının bulunması hedeflenmiştir.YÖNTEM: Bu çalışmada, 0-5 yaş arası çocuklardan 216 gaita örneği toplanmıştır. Bu örnekler; Rotavirus, Adenovirus, Salmonella, Shigella, Entamoeba, Giardia, Clostridium difficile Toksin A ve Toksin B testlerine tabi tutulmuştur. Clostridium difficile toksinleri ELISA metodu ile tespit edilmiştir. Rotavirus, Adenovirus, Giardia and Entamoeba ajanlarına ait antijenlerin tespiti için İmmunkromatografik testler kullanılmıştır. Dışkı örneklerinde Salmonella ve Shigella şüpheli laktoz negatif kolonilerin tespiti için MacConkey Agar ve Selenit-F buyyon kullanılmıştır. Doğrulama için IMVIC testleri yapılmıştır.BULGULAR: Elde edilen sonuçlar, izole edilen ajanların sırasıyla viral (%40,74), bakteriyel (%24,98) ve parazitik (%20,82) ajanlar olduğunu göstermiştir. Rotavirus gibi bazı ajanlar en çok kış aylarında (Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat) en yüksek seviyede tespit edilmiştir. Diğer taraftan, Salmonella ve Shigella gibi bazı bakterilerin sebep olduğu salgınlar ise yaz aylarında (Haziran, Temmuz ve Ağustos) daha sık görülmüştür.SONUÇ: Elde edilen verilere göre, diyare enfeksiyonları genellikle Şubat, Mart ve Nisan aylarında görülmektedir. Kış ve ilkbahar aylarında en sık görülen ajan Rotavirus'tur. Sonuç olarak, hastaneye yatış ve gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilebilmesi için 0-5 yaş arası çocukların dışkı örneklerinde viral, bakteriyel ve parazitik ajanların diyare etkeni olarak araştırılmasının önemli olduğuna inanmaktayız.
Dergi Adı Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi
Makale Dili İngilizce