Kan Kültürlerinden Soyutlanan Escherichia coli ve Klebsiella pneumoniae Suşlarında GSBL Sıklığı ve Ertapenem Dahil Çeşitli Antibiyotiklere İn-vitro Duyarlılıkları
Muhammet Hamidullah Uyanık
Hayrunisa Hancı
Halil Yazgı
Doç. Dr. Murat KARAMEŞE
Eylül 2008-Şubat 2010 döneminde, kan kültürlerinden izole edilen 88 Escherichia coli ve 34 Klebsiella pneumoniae suşuna ertapenem de dahil çeşitli antibiyotiklerin etkinlikleri ve bu bakterilerde genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz (GSBL) varlığı araştırılmıştır. Suşlarda GSBL üretiminin saptanması, ertapeneme ve diğer antibiyotiklere duyarlılık CLSI önerileri doğrultusunda Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi ile araştırılmıştır. Çalışmaya alınan 88 E.coli suşunun 39’unda (% 44) ve 34 K.pneumoniae suşunun 15’inde (% 44) GSBL varlığı saptanmıştır. İmipenem ve ertapenem GSBL pozitif veya negatif E.coli ve K.pneumoniae suşlarının tümüne etkili bulunmuştur. GSBL oranının yüksek olduğu hastanemizde söz konusu bakterilere bağlı oluşan infeksiyonlarda ertapenemin tedavide alternatif olarak kullanılabileceği düşünülmüştür.
Dergi Adı ANKEM Dergisi
Basım Tarihi 06-2010