Öğretmen Adaylarının Mesleki Öz-Yeterlikleri ile Mesleki Kaygı Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Prof. Dr. Halil İbrahim KAYA
Doç. Dr. Murat KORUCUK
Bu çalışmada öğretmenlik eğitimini lisans eğitimine ek olarak sertifika programları vasıtasıyla alan öğretmen adaylarının mesleki öz-yeterlikleri ile mesleki kaygı düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun yanında çalışmada öğretmen adaylarının mesleki öz-yeterlikleri ile mesleki kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin ortaya konması da amaçlanmıştır. Çalışmanın bir diğer amacı ise öğretmen adaylarının mesleki öz-yeterlikleri ile mesleki kaygı düzeylerinin cinsiyet, not ortalaması, aylık gelir, ikamet edilen yeri ve öğretim türü değişkenlerine göre farklılaşma durumlarının açıklanmasıdır. Çalışma nicel desenli-ilişkisel tarama modellidir. Çalışmada evrenin tamamına ulaşılarak 221 öğretmen adayından veri elde edilmiştir. Veri toplama aracı olarak “Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri Ölçeği-ÖMGYÖ”, “Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Kaygı Ölçeği-ÖMYKÖ” ile “Birey Bilgi Formu-BBF” kullanılmıştır. Veri analizinde nonparametrik istatistik tekniklerden olan Spearman Sıra Korelasyon Katsayısı (rs), Mann-Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlar şu şekildedir: Öğretmen adaylarının mesleki öz-yeterlik düzeyleri oldukça yüksek; mesleki kaygı düzeyleri oldukça düşüktür. Öğretmen adaylarının mesleki öz-yeterlikleri ile mesleki kaygı düzeyleri arasında negatif yönlü-düşük-anlamlı seviyede bir ilişki vardır. Öğretmen adaylarının mesleki öz-yeterlikleri cinsiyet, not ve ikamet yeri değişkenlerine farklılaşırken; gelir ve öğretim türü değişkenlerine göre farklılaşmamıştır. Öğretmen adaylarının mesleki kaygıları cinsiyet ve not değişkenlerine göre farklılaşırken; ikamet yeri, gelir ve öğretim türü değişkenlerine göre farklılaşmamıştır. Ulaşılan sonuçlar ve ilgili literatür incelenerek çeşitli öneriler sunulmuştur.
Dergi Adı Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 06-2023