Dînî Görev ve Görevlendirmelerde Gözetilmesi Gereken Aşama, İlke ve Detaylar Bağlamında Hz. Mûsâ’nın Firavun’a Gönderilmesi,
Doç. Dr. Murat SARIGÜL
Kur’ân kıssalarının en önemli özelliği fizikî, beşerî ve ilahiyât alanlarıyla alakalı hakikatlerin insanlığa bazen uzun bazen kısa biçimde, yaşanan hadiseler mefkûresinden anlatılmasıdır. Bu nedenle kıssaların altında sunulan hedefe odaklanmak kıssalardan azamî istifadeyi sağlayacaktır. Hz. Mûsâ Kur’ân-ı Kerim’de kıssaları en çok tekrar edilen peygamberlerdendir. Tûvâ Vadisi’nde ilâhî vahye muhatap olup peygamber olarak görevlendirildiği kendisine tebliğ edildikten sonra, Allah Teâlâ, Firavun’u İslam’a davet görevi kapsamında kendisine çeşitli talimâtlar ve mucizeler vermiş, Hz. Mûsâ’nın bu göreve dair, dua ve taleplerine müspet karşılık vererek Hz. Hârûn (a.s.) ile birlikte kendilerini bu görev süresince her daim destekleyeceğini ifade buyurarak Firavun ve zalim kavmine göndermiştir. Hz Mûsâ’nın Firavun ile mücadelesine Kur’ân-ı Kerim’in muhtelif sûrelerinde farklı kesitler sunularak geniş yer verilmiştir. Bahsi geçen kıssalar bu çalışmada dini görev ve görevlendirmelerde gözetilmesi gereken aşamalar ve prensiplerin bir anlatımı olarak değerlendirilmiş, ayrıca çeşitli sûrelerde yer alan âyetler kronolojik bir sıra dâhilinde yorumlanmıştır.
Dergi Adı Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi,
Dergi ISSN 1304-639X