Âlûsî’nin İmâmiyye Şiasına Ahkâm Âyetlerinin Yorumlanması Bağlamında Yönelttiği Bazı Tenkitler
Doç. Dr. Murat SARIGÜL
Şihâbüddîn Mahmûd el-Âlûsî (1802-1854), Rûhü’l-Meânî adlı meşhûr tefsiri iletanınan, Bağdat’ın Hanefî başmüftülüğü görevini deruhte etmiş, ilmi, zekâsı, takvası vesûfi kimliği ile bilinen güzide bir âlimdir. Rûhü’l-Meânî adlı hacimli tefsirinde ahkâmâyetlerinin yorumlarına da önem vermiş, diğer geleneksel tefsirlerimizden farklı olarakİmâmiyye şiasının görüşlerine daha çok temas etmiştir. Âlûsî taassuptan uzak bir kişilikyapısına sahip olan, ilmi usûl ve ahlak içerisinde görüşlerini beyan eden bir müfessirdir.Diğer taraftan bir Bağdatlı olarak Şii-imâmiyye fırkasının görüş ve tutumlarına daha çokmuhatap olmuş olması, bu yaklaşımların ahkâm âyetlerine yansımalarının tahlilinde,kendisinin ve eserinin önemini artırmaktadır. Bu çalışmada, Fars kavmiyetçiliği ağırbasan siyasî bir temelde kendini inşa eden Şii-İmâmî telakkinin, ahkâm âyetlerininyorumuna nasıl aksettiği mudakkik ve mutedil bir müfessirin merceğinden yansıyan bazıanalizlerle, gösterilmeye çalışılmıştır.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 06-2020